GATUNKI W POLSCE


Ryby są zwierzętami zmiennocieplnymi, żyjącymi w wodach słodkich i słonych. Ciało większości ryb ma kształt opływowy i jest podz ielone na głowę, tułów i ogon. Pokrycie skóry ryb zmniejsza tarcie między nimi a wodą podczas poruszania si ę. Ryby charakteryzuje obecność płetw parzystych i nieparzystych. W Polsce żyje 120 gatunków ryb, z czego 82 gatunki to ryby słodkowodne. Aż 35% tych ryb to gatunki obce.



GATUNKI RYB W POLSKICH WODACH




Gatunek Przedstawiciel Rodzina Rekord Polski waga Rekord Polski długość
Drapieżna Roślinożerna
Sczupak tak nie Szczupakowate 24.1kg 133cm
Sum tak nie Sumowate 102kg 245cm
Sandacz tak nie Okoniowate 15.6kg 109cm
Karp nie tak Karpiowate 34.5kg 110cm
Karaś nie tak 4.2kg 53cm
Amur biały nie tak 39.2kg 132cm
Płoć nie tak 2.2kg 45cm
Kiełb nie tak brak danych
Boleń tak nie 8.4kg 99cm
Leszcz nie tak 7.52kg 76.5cm
Piskocz nie tak Piskorzowate brak danych
Pstrąg źródlany tak nie Łosośiowate 2.5kg 58cm
Pstrąg potokowy tak nie 5.5kg 77.5cm
Węgorz tak nie Węgorzowate 6.4kg 144cm


Według danych za 2003 rok spożycie ryb w Polsce wynosiło 10,5 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca, to niewiele w porównaniu z innymi krajami: na przykład Rosja — ponad 15 kg na jednego mieszkańca, Dania — ponad 20 kg na jednego mieszkańca. Statystyczny Polak zjada średnio 35% mniej ryb niż mieszkaniec świata, a około 56% mniej niż mieszkaniec Unii Europejskiej, świadczy to znikomym wykorzystaniu dostępnych łowisk i możliwości spożycia owoców morza. Udział Polski wśród krajów odławiających ryby jest bardzo znikomy (około 0,3%), potentatami są kraje: Japonia, Chiny, Peru. W przeliczeniu na jednego mieszkańca najwięcej odławiają: Islandia — około 8 tysięcy kg /os, Peru — 400 kg/os (w/w kraje mają bogate łowiska morskie a spożycie mięsa ryb jest zakorzenione w świadomości mieszkańców od wielu lat)