Ryby są zwierzętami
zmiennocieplnymi, żyjącymi w wodach słodkich i słonych. Ciało większości ryb ma kształt opływowy i jest podz
ielone na głowę, tułów i ogon. Pokrycie skóry ryb zmniejsza tarcie między nimi a wodą podczas poruszania si
ę. Ryby charakteryzuje obecność płetw parzystych i nieparzystych. W Polsce żyje 120 gatunków ryb,
z czego 82 gatunki to ryby słodkowodne. Aż 35% tych ryb to gatunki obce.
GATUNKI RYB W POLSKICH WODACH
Gatunek
Przedstawiciel
Rodzina
Rekord Polski waga
Rekord Polski długość
Drapieżna
Roślinożerna
Sczupak
tak
nie
Szczupakowate
24.1kg
133cm
Sum
tak
nie
Sumowate
102kg
245cm
Sandacz
tak
nie
Okoniowate
15.6kg
109cm
Karp
nie
tak
Karpiowate
34.5kg
110cm
Karaś
nie
tak
4.2kg
53cm
Amur biały
nie
tak
39.2kg
132cm
Płoć
nie
tak
2.2kg
45cm
Kiełb
nie
tak
brak danych
Boleń
tak
nie
8.4kg
99cm
Leszcz
nie
tak
7.52kg
76.5cm
Piskocz
nie
tak
Piskorzowate
brak danych
Pstrąg źródlany
tak
nie
Łosośiowate
2.5kg
58cm
Pstrąg potokowy
tak
nie
5.5kg
77.5cm
Węgorz
tak
nie
Węgorzowate
6.4kg
144cm
Według danych za 2003 rok spożycie ryb w Polsce wynosiło 10,5 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca,
to niewiele w porównaniu z innymi krajami: na przykład Rosja — ponad 15 kg na jednego mieszkańca, Dania
— ponad 20 kg na jednego mieszkańca. Statystyczny Polak zjada średnio 35% mniej ryb niż mieszkaniec świata,
a około 56% mniej niż mieszkaniec Unii Europejskiej, świadczy to znikomym wykorzystaniu dostępnych łowisk i
możliwości spożycia owoców morza. Udział Polski wśród krajów odławiających ryby jest bardzo znikomy (około 0,3%),
potentatami są kraje: Japonia, Chiny, Peru. W przeliczeniu na jednego mieszkańca najwięcej odławiają: Islandia
— około 8 tysięcy kg /os, Peru — 400 kg/os (w/w kraje mają bogate łowiska morskie a spożycie mięsa ryb jest
zakorzenione w świadomości mieszkańców od wielu lat)